Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

A 27. ART Camp kiállítása a Jászberényi Campuson

Utolsó módosítás: 2017. október 04.

2017. szeptember 29-én, a Kutatók Éjszakáján nyílt meg a 27. ART Camp Nemzetközi Művészeti Szimpózium kiállítása az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus első emeleti folyosóján.

Góg Zoltán, a Jövőkép Alkotók Egyesületének elnöke megnyitóbeszédében így szólt a tárlatról:

„Örömteli látni ennek a folyosógalériának a rendezettségét, a kezdődő megújulását – ami által városi szinten is egyre fontosabb művészeti tér lehet ez a helyszín, bekapcsolva a Campust is még inkább a jászberényi kulturális élet vérkeringésébe. Különösen jó érzés ezen a helyen állni most, és látni a 27. ART Camp Nemzetközi Művészeti Szimpózium kiállítását, hiszen augusztus 22-től 9 napon át zajlott itt és a környező termekben a művésztelepi alkotómunka, volt koncert, zenei performansz, rengeteg érzés, gondolat, ötlet és számos új mű született. Szinte érezhetők még azok az energiák, amik akkor itt felszabadultak, elszabadultak. Mindezek eredményei láthatók most itt a falakon, 35 kortárs művész keze nyomán.
Az ART CAMP egyik főszervezője a kezdetek óta Palkó Tibor festőművész, a Jászberényi Campus tanszékvezetője, akivel – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is közösen, a Jövőkép Alkotók Egyesületével együttműködve rendeztük meg a művésztelepet. (...)

Köszönet illeti (...) az idei évi ART CAMP támogatóit, az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusát, Jászberény Város Önkormányzatát, a Jászkerület Nonprofit Kft-t és mindazokat a magánszemélyeket, akik a maguk lehetőségei szerint igyekeztek hozzájárulni az alkotótelep életéhez.

Az ART CAMP Művészeti Szimpózium jelentős művészeti, közösségi eseményként évről évre teljesebbé teszi Jászberény város és térségének művészeti és kulturális életét, lehetőséget teremt erősíteni országos és határon túli alkotói kapcsolatok létrejöttét. A művésztelep által a városba érkező friss művészeti áramlatok új impulzusokat adhatnak a helyi fiatal és középkorú művészeknek is, inspirálva saját alkotói ambíciójukat, vagy épp előbbiek indulását a művészeti közéletben. Mindemelett a művésztelepeken született művek markáns egységét képezhetik egy a későbbiekben remélhetőleg létrejövő, megfelelő körülmények között gondozott és bemutatott jászberényi kortárs képzőművészeti gyűjteménynek, melynek létjogosultságát az ART Camp elmúlt 27 évének elvitathatatlan művészeti eredményei, produktumai igazolják. Bízom abban, hogy ez a közeljövőben meg fog valósulni, ahogyan abban is, ami mindennek talán jótékony előfeltétele lehet, hogy Jászberény városa és a Campus közösen tekinti, érzi hosszútávra szóló, kiemelt művészeti projektjének a mindenkori ART Camp Nemzetközi Művészeti Szimpóziumok megrendezését.
Az idei, 27. művésztelep anyagából augusztus 30-án a helyi Lehel Film-Színházban Folyam(at)ok címmel nyílt kiállítás és a napokban zárult, most pedig némileg más konstellációban új alakot öltött itt, ezen a helyen, ahol tulajdonképpen megszületett.
E kiállítás október 20-ig lesz látható itt a folyosógalérián, majd szándékunk szerint más városokban is bemutatásra kerül. Folyamatban lévő egyeztetéseink szerint 2017 végén, majd 2018-ban újabb tárlatok nyílhatnak a 27. ART Camp anyagából Budapesten, Debrecenben, Erdélyben és Szlovákiában is.(...)

A nézőknek szabadságuk, ugyanakkor feladatuk is van a kiállítás szemlélésekor. Nem feltétlenül kell ragaszkodniuk ahhoz, hogy tudniuk kell, mi miért olyan a képen, amilyen. Vagy mire gondolhatott a művész? Lehet érteni, az jó, de lehet félreérteni is. Az sem feltétlenül baj. Mindenki megtalálhatja bennük saját történeteit. A feladat: keresni, látni, gondolkodni, befogadni, átélni. Mindezt szabadon."


< Vissza