Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

NÉPI TUDÁSTÁR - Módszertani hétvége

Utolsó módosítás: 2017. május 23.

A 2017. május 19-től 21-ig tartó három nap a hagyományok jegyében telt a Jászberényi Campuson. A Jászsági Népművészeti Műhely Egyesület szervezésében megrendezett program első napján, pénteken néptáncos foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A második nap a kézművesség, tárgyalkotás jegyében telt. A rendezvény harmadik napja a népmese sokoldalú bemutatása köré szerveződött.

A rendezvény népmesei napján campusunk oktatói közül Dr. Sinka Annamária 'Az én mesémnek ki lesz a hőse? A magyar (tündér) mesék világképe' címmel tartott előadást. A mese kommunikatív alaphelyzetéből kiindulva az előadás a mesében előforduló motívumok, hagyományozódó panelek értelmezési lehetőségeit, a mese és a gyermeki logika hasonlóan működő sémáit, párhuzamait vizsgálta. A magyar népmeséken belül az érdeklődők a tündérmesék, varázsmesék jellegzetes vonásaira, narratív eszköztárára láthattak példákat, s a mesék IKT eszközökkel történő feldolgozásának egyik lehetőségét ki is próbálhatták.
A 10.30-kor kezdődött 'Ha hiszitek, ha nem is...' címet viselő drámapedagógia-foglalkozást szintén campusunk oktatója, Kadosa Lászlóné vezette. A foglalkozáson részt vevő gyakorló pedagógusok olyan drámapedagógiai eszközökkel ismerkedhettek meg, amelyekkel irodalmi műveket kisgyerekek számára dolgozhatnak fel, de a drámapedagógia ezen területe felnőttek számára is számtalan értelmezési elgondolást, megélési lehetőséget tartalmaz. A foglalkozás olyan játékos feladatokat, gyakorlatokat mutatott be, amelyek alkalmasak az irodalmi művek élményszerű befogadására, személyes átélésére, megélésére. A résztvevők kezdeti szorongásai hamar oldódtak, s önfeledt játékkal, szinte pillanatok alatt elröpült a rendelkezésre álló idő.


< Vissza