Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

A KÖZÖSSÉGSZERVEZÉS KÖZÖS ÜGY

Utolsó módosítás: 2018. november 23.

Közművelődési szakmafejlesztési programot szerveztek csütörtökön a Líceumban.

A szakma, a felsőoktatás és a közművelődés összefogása érdekében jött létre az a szabadegyetem, melynek idei három kiválasztott helyszíne közül az egyik az Eszterházy Károly Egyetem volt.

Az egyetem vezetése nevében a résztvevőket dr. Varró Bernadett, a Jászberényi Campus főigazgatója köszöntötte. Beszédében a közösségszervező szak egyetemi indítására emlékezett, s elmondta: a szak elődjeinek több évtizedes múltja van mind az Egri, mind a Jászberényi Campuson. Örömmel árulta el azt is, hogy az ezen a területen végzett hallgatók között szép számmal vannak, akik sikeres, szép pályát tudhatnak magukénak azóta, és gyakran, szívesen térnek vissza alma materükbe.

Idén márciusban a II. Eger – Közösség – Együttműködés szakmai rendezvényen írt alá az egyetem és az NMI Művelődési Intézet együttműködési megállapodást. A NMI Művelődési Intézet kultúrakutatási és képzési igazgatója, dr. Juhász Erika előadását azzal kezdte: a közművelődési szakma fejlesztése közös ügy, hiszen a képzett szakemberek hozzá tudnak járulni a települések társadalmának építéséhez. Elárulta, hogy felismerték: az elmúlt évek fordulópontot jelentettek a szakmában, amire a szakma, a felsőoktatás és a kutatók nem voltak felkészülve. Épp ezért az NMI új önálló egységet hozott létre: a Kultúrakutatási és Képzési Igazgatóságot, ahol elkezdték a fejlesztő, építő munkát, hogy a szakma minden szegmensét fel tudják készíteni az új típusú kihívásokra.

Ennek számos állomása közül egyik a közösségszervező alapszak létrehozása volt, de szakkönyvtárak létrehozásán, a szakma közös nyelvének terjesztésén, s természetesen a szemlélet átadásán egyaránt dolgoznak. Megtudhattuk, hogy jelenleg 13 felsőoktatási intézményben oktatják a közösségszervezést, a közösségművelődés tanári mesterszak oktatásának pedig az Eszterházy Károly Egyetem az egyik fő helyszíne.

Főoldali fotó: Kakuk Dániel


< Vissza