Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

Ady Endre versei a jászberényi campuson

Utolsó módosítás: 2019. november 21.

A Magyar tudomány ünnepe alkalmából az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa „Szerelem – Párizs” címmel Ady Endre emlékest keretében tisztelgett a nagy magyar költő előtt halálának 100. évfordulóján. A műsor 2019. november 19-én kedden este az Apponyi teremben került megrendezésre.

Az anyanyelvi és művészeti nevelés tanszék oktatói állították össze és szervezték meg az est műsorát: Tóth Mariann főiskolai tanársegéd és Dr. Réz Lóránt főiskolai adjunktus. Ady Endre verseit a másod éves tanító szakos hallgatók szavalták nagy átéléssel: Farkas Dominika, Harnos Patrik, Horváth Péter, Karkus Dóra, Kovács Barbara, Nagy Dóra, Szabó Krisztina. Demeter Sára hallgató Ady Endre: Csönded vagyok c. versének megzenésített változatát adta elő. A versek és a zenék mélyebb átélését a diákon megjelenő művészeti alkotások tették intenzívebbé.

 

Ady Endre Lédához fűződő szerelmének szakaszait, változásait Tóth Mariann ismertette a költemények egy-egy különleges és újszerű részleteinek bemutatásával. A szerelemmel átitatott párizsi hangulatot zenében Dr. Réz Lóránt teremtette meg három Claude Debussy zongoraművel. Az est zárásaként Latinovits Zoltán legendás Héja nász az avaron c. vers előadása és Cseh Tamás: Biztató a szerelemhez c. vers megzenésítése tette meghatóvá a megemlékezést.

Intézményünk köszönetét fejezi ki a jászberényi Cantate Nobis Énekegyüttesnek és karvezetőjének - iskolánk nyugalmazott oktatójának - Thormanné Husznay Máriának a Kodály Zoltán – Ady Endre: Fölszállott a páva c. kórusmű előadásáért mely méltó záróakkordja volt a zenés-irodalmi estnek.

Írta: Dr. Réz Lóránt
Fotók: Kazsimér Nóra


< Vissza