Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

Csillagok és tájak

Utolsó módosítás: 2018. szeptember 24.

Majzik Lionel asztrofotós, pedagógus kiállítása. Megnyitó: Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus, Folyosó Galéria 2018. szeptember 28. (péntek) 15.30. Megnyitja: dr. Vankó András, a Budafoki Fotóklub elnöke.

Majzik Lionel a jászberényi campus egykori hallgatója 2010-ben kezdte meg tanulmányait a korabeli nevén Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti Kar tanító szakján (ember és társadalom műveltségterületen). A 2014-es sikeres államvizsgáját követően, a Budapest XXII. kerületében található Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium pedagógusaként állt munkába és azóta is ott végzi nevelő-oktató munkáját. Pedagógusként egy nagy sikerű csillagászati szakkör vezetője lett. A gyermekek között népszerű szakkör szakmailag is kimagasló eredményeket mutatott, hiszen szakkörösei a 3-5. osztályos korosztályban 2017 és 2018-ban megnyerték a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájának országos döntőjét.
Az ifjú pedagógus a szakkör hatására elkezdte újra mélyíteni az általános iskolai és középiskolai tanulmányai alatt szerzett csillagászati ismereteit. Érdeklődése már tizenéves korban megmutatkozott. A Tápió-vidéken 2007 környékén több művelődési ház és iskola számára szervezett csillagászati előadásokat és távcsöves bemutatókat. Régi vágya volt, hogy mindenki számára megmutathassa az égbolt csodáit. Ehhez úgy gondolta, hogy legjobb módszer a fotográfia alkalmazása.
2017 tavaszán elkészítette első komolyabb asztrofotóit, amelyeknek minőségét szinte azonnal nemzetközi díjjal jutalmazták. 2017 szeptemberében Londonban járt, ahol a világ legnagyobb asztrofotós versenyét szervező Greenwichi Királyi Obszervatórium elismerését vehette át. A növekvő Holdat ábrázoló képét a legjobb kezdő asztrofotósok képei közé válogatták és kiállították az obszervatóriumban.
Ezt követően a mai napig több hazai és nemzetközi (angol, német, észak- és dél-amerikai) online és nyomtatott publikációk ismerték el munkásságát. Szakmai elismerését mutatja, hogy a Magyar Csillagászati Egyesület 2018-as Múzeumok Éjszakájának fő programja a távcsöves bemutató mellett Majzik Lionel kiállítása és előadása volt.


< Vissza