Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

CSÖKKENT A JELENTKEZŐK SZÁMA

Utolsó módosítás: 2020. április 16.

Ahogy országos szinten, az Eszterházy Károly Egyetemen is jelentősen csökkent idén a felsőoktatásban továbbtanulni szándékozók száma.

Mintegy 1900 fővel kevesebben jelentkeztek az egyetemre a 2020/2021-es tanévre. A közel 4600 fő összesen 8124 jelentkezést nyújtott be az intézmény hat karára, négy képzési helyére. Első helyen 2455-en jelölték meg az egyetemet, ők zömében – több mint 90%-ban – állami ösztöndíjas képzést választottak.

Nagyobb arányú a visszaesés a levelező tagozatos képzések esetében. A jogszabály az idei jelentkezési időszakban már minden alap- és osztatlan képzésre jelentkezőtől elvárta legalább egy tárgyból az emelt szintű érettségit, ez riasztó lehet a korábban már sikeres érettségit tett jelentkezők számára. Az előző évhez képest ezen a két képzési szinten a legjelentősebb a jelentkezők számának csökkenése. A követelmény nem vonatkozik a művészeti jellegű képzésekre. Ennek, illetve az országosan és nemzetközi szinten is elismert Vizuális Művészeti Intézetünk oktatóinak és hallgatónak sikere idén is tömegeket vonzott, különösen a tervezőgrafika és a képalkotás alapszakokra.

Az intézményben évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendő pedagógusképzésre idén elsőhelyen mindössze 774-en jelentkeztek, míg a sporttudományi szakokra mintegy 130-an. Osztatlan tanári szakjainkra elsőhelyen 170-en nyújtottak be jelentkezést, az érdeklődés csökkenése az országos tendenciát tükrözi. A tanító és tanári végzettségűek számára meghirdetett rövidciklusú tanárképzésekre – a 20 közismereti, illetve szakmai tanár szakokra- több mint ötszáz jelentkezés érkezett. Az Eszterházy Károly Egyetemen jelentős még a gazdaságtudományi és az informatikai képzések iránti érdeklődés.

Az idei évben először hirdettük meg a gyógy- és fűszernövények felsőoktatási szakképzés Gyöngyösön, ami az intézmény egyik legnépszerűbb szakja lett az 2020-as felvételi eljárásban: a 333 jelentkezés fele elsőhelyes.

A campusok közül idén is Eger a legnépszerűbb, az egyetem székhelyére közel 1700-an szeretnének elsősorban bekerülni. Gyöngyösre 484, Jászberénybe 178, míg Sárospatakra 132 elsőhelyes jelentkezés érkezett.

Az április 10-én megjelent kormányrendelet szerint a felvételi vizsgákon a jelentkezők a veszélyhelyzet ellenére megjelenhetnek a felsőoktatási intézményekben, de bizonyos szakokon az alkalmassági vizsgák személyes megjelenés nélkül is megvalósíthatók. Erről és az egyéb felvételi vizsgák időpontjáról és lebonyolításáról az egyetem emailben értesíti a jelentkezőit.


< Vissza