Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

DR. TERNYÁK CSABA GONDOLATAI A FENNTARTÓVÁLTÁSRÓL

Utolsó módosítás: 2021. április 28.

Az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerül augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem. Dr. Ternyák Csaba egri érsek a döntésről, annak hátteréről és az egyetem jövőjéről is nyilatkozott a Líceum Televíziónak.

A Parlament április 27-én hozott határozatának értelmében 2021. augusztus 1-jétől az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói joga az Egri Főegyházmegyéhez kerül, az intézmény elnevezése Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre változik.

Dr. Ternyák Csaba egri érsek a döntés után úgy fogalmazott: a tény, hogy az egri intézmény katolikus egyetemként működik majd, vissza- és előretekintésre sarkall.
– Ismeretes: Szent István több mint ezer esztendeje alapította az egri püspökséget, gróf Eszterházy Károly püspök pedig 250 éve létrehozta a Líceumot, azaz Eger két történelmi múltú intézménye talál most ismét teljesen egymásra – mondta.

Dr. Ternyák Csaba felidézte: az Egyetem Szenátusa egyhangúlag támogatta a fenntartóváltást, azaz, hogy az intézmény „találjon vissza" létrehozójához, az egyházhoz.
– Az egyetem struktúrájában, hitvallásában eddig is ott szerepeltek azok a keresztény értékek, amelyeket közösen vallunk, s a jövőbe tekintve látszik, hogy nagyon sok szép közös feladat áll előttünk. Az egyház készen áll, hogy segítse és támogassa az egyetemet abban a szolgálatban, amelyet e régióban, s az országban magára vállal.
Az egri érsek beszédében felidézte: az Egri Főegyházmegye a magyar állam után a második legnagyobb iskolafenntartó.
– Óvodáink, általános- és középiskoláink és szakképző intézeteink után immáron az egyetem felelősségében is osztozunk. Az a reményünk, hogy ez a munka, amit az egyetem vezetésével közösen fenntartóként fogunk végezni, a régiónak és Eger városának örömére és megelégedésére szolgál. Isten áldását kérjük erre a nagy vállalásra!


< Vissza