Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

KEZDŐDIK A TUDOMÁNY HÓNAPJA

Utolsó módosítás: 2020. november 05.

A Magyar Tudomány Ünnepe valamint a Kutatók Éjszakája programjairól, az intézmény beiskolázási aktualitásairól, járványügyi intézkedéseiről, valamint Heves és Nógrád megye 2030-ig szóló stratégiai dokumentumának összeállításáról is szó esett az Eszterházy Károly Egyetem novemberi sajtótájékoztatóján a Csillagászati Múzeumban.

Az eseményen elsőként Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az egyetem rektora számolt be arról: az intézmény három campusán több mint 6300 hallgatóval indult a tanév, nappali tagozaton elsősorban jelenléti oktatással – mely alól kivételt jelentenek a nagylétszámú kurzusok –, míg levelező tagozaton túlnyomórészt távolléti oktatás formájában. Levelező tagozaton személyes megjelenést igénylő kurzusokat abban az esetben szerveznek, ha az a tárgy teljesíthetősége érdekében indokolt.

 Elhangzott: az Eszterházy Károly Egyetem a félév megkezdése előtt komoly járványügyi intézkedést dolgozott ki, majd foglalt eljárásrendbe. A vizsgaidőszakot is az aktuális járványügyi intézkedésnek megfelelően szervezik majd. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona elmondta: jelenleg az Eszterházy Károly Egyetem a keresztféléves felvételi eljárásban várja mesterképzésre, állami és önköltséges helyekre a jelentkezőket november 15-ig. Az idei nyílt napokat a járványhelyzet miatt online formában szervezik meg. Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona kiemelte a Pedagógusképző Központ által működtetett Tervezz velünk weboldalt, mely a hallgatóknak és a pályakezdőknek egyaránt nagy segítséget jelent.

Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona az Eszterházy Károly Egyetemet érintő, aktuális járványhelyzetről szólva elmondta: az egri campuson 25 oktató, illetve dolgozó kolléga van háziorvosi vagy hatósági megfigyelés alatt, közülük heten pozitív eredménnyel. – Hallgatóink közül 27-en érintettek, közülük 14-en fertőzöttek. Jászberényi Campusunkon három pozitív esetről tudunk, míg Sárospatakon egy dolgozó pozitív és egy hallgató várja az utazás miatti karantén feloldását – közölte.

 – A járványüggyel kapcsolatos intézkedéseket az intézmény minden esetben nagy körültekintéssel, személyre szabott tanácsadással, segítségnyújtással végzi – hangsúlyozta a rektor. Hozzátette: az Eszterházy Károly Egyetem napi kapcsolatban áll a Heves Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályával, a megyei tisztifőorvossal, illetve az egri kórház Higiéniai Osztályával. Emellett az egyetem Járványügyi Munkabizottsága hetente, valamint rendkívüli helyzetekben is megvitatja a teendőket. A rektor az egyetem egyéb járványügyi intézkedéseiről, a hőmérsékletmérésről, valamint a fertőtlenítőpontok kihelyezéséről is szólt a tájékoztatón.

Dr. Juhász Tibor tudományos, kutatási és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódó egyetemi programokról számolt be a sajtótájékoztatón. „Jövőformáló tudomány" – ez az idei, közel egy hónapig tartó rendezvénysorozat mottója, melyhez az Eszterházy Károly Egyetem csaknem negyven programmal, konferenciákkal, kerekasztal beszélgetésekkel és workshopokkal készül tudományos és művészeti területen.

 Az egyetem tudományünnepi megnyitóján – november 5-én 14 órától – az intézmény két, frissen kinevezett egyetemi tanára Dr. Polgári Márta és Dr. Szíjártó Imre tart előadást, valamint a közelmúltba az MTA levelező tagjává választott Dr. Rainer M. János.

Dr. Juhász Tibor kiemelte a programok sorából a Kepes Központban látható Szín-Biózis II. kiállításhoz kapcsolódó tárlatvezetést, valamint a „Klímaváltozás földtudományos szemmel" című tudományos ülést, amelyen mások mellett Dr. Botos Barbara egyetemi docens, klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár is előadást tart. A rektorhelyettes emellett felhívta a figyelmet a november 25-i Tudományos Diákköri Konferenciára is. Dr. Juhász Tibor hangsúlyozta: a programok regisztrációkötelesek, az egyetem pedig az online közvetítést is biztosít az érdeklődőknek.

A Kutatók Éjszakája idei programjáról számolt be Dr. Földes-Leskó Gabriella adjunktus, szervező. Idén – a megszokottól eltérően november 27-28-án – szervezik meg az eseményt az egyetem három campusán, túlnyomórészt online formában. A műfajok ezúttal is sokszínűek: kvízekkel, vetélkedőkkel és workshopokkal is készülnek a szervezők.

 – A Varázstorony a tervek szerint nyitva áll majd az érdeklődők előtt, valamint a Dobó téren is szervez egyetemünk egy fizikai-kémiai showt – húzta alá.

Elhangzott: november 12-én kerül sor a „Kiválóságok az Eszterházy Károly Egyetemen" című konferenciára, melynek célja az egyetem Új Nemzeti Kiválóság Program keretében a 2019/20-as tanévre ösztöndíjat nyert hallgatóinak, doktorjelöltjeinek, illetve fiatal oktatóinak és kutatóinak bemutatkozása, eredményeik bemutatása, megvitatása.

Az eseményen Dr. Ruszkai Csaba, a Kutatási és Fejlesztési Központ megbízott igazgatója bejelentette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium szeptemberi felkérése nyomán az Eszterházy Károly Egyetem koordinálásában kezdődött meg – az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna keretében – Heves és Nógrád megye 2030-ig szóló stratégiai dokumentumának összeállítása. Kiemelte: a munkában részt vesznek mások mellett a megyei kormányhivatalok és önkormányzatok, a megyei jogú városok, valamint a kereskedelmi- és ipar-, illetve az agrárkamarák is.

 Fotók: Balogh Tibor


< Vissza