Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

Kutatók Éjszakája 2018

Utolsó módosítás: 2018. október 05.

A Jászberényi Campus idén is csatlakozott a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozathoz. Oktatóink egész nap színes előadásokkal és programokkal várták az érdeklődő közönséget.

Interaktív játszóház és bábműhely
Szeptember 28-án 10 órától Dr. Sinka Annamária és Kisné dr. Bernhardt Renáta szervezésében, valamint a harmadéves óvodapedagógus hallgatók közreműködésével interaktív játszóház és bábműhely fogadta az érdeklődőket. A program ebben az évben iskolába készülő óvodások számára kínált tartalmas fejlesztőtevékenységet és önfeledt szórakozást. Kezdésként a campus óvodapedagógus hallgatói A kiskakas gyémánt félkrajcárja című népmese dramatizált, interaktív előadásával várták az érdeklődőket. A kiskakas gyémánt félkrajcárja egy olyan varázslatos elemekkel átszőtt történet, amelyen nemzedékek nőttek fel. Ki ne emlékezne a kiskakas refrénszerűen ismétlődő követelésére: „Kukurikú, török császár, add vissza a gyémánt félkrajcárom!" A program érdekességét az adta, hogy megjelent óvodások aktívan belekapcsolódhattak a dalokkal, mondókákkal átszőtt mese történetébe, ahol a kiskakas csodás képességekkel és kiapadhatatlan furfanggal jár túl a török császár eszén.
A mesei előadás mellett a gyerekek különböző ügyességi-, memória fejlesztő, páros- és társasjátékokat próbálhattak ki, valamint saját készítésű sógyurma bábokat, gyémánt krajcárokat készíthettek, amelyeket természetesen haza is vihettek emlékbe. A program során felhasznált játékok nagy része hallgatónk saját munkájából kerül ki, s az elkészítés során fontos elvként jelenik meg a hagyományos játékok alapötleteinek megjelenítése.

Szóbeli próbanyelvvizsga
Oktatóink Dr. Furcsa Laura, Sebestyénné dr. Kereszthidi Ágnes, Stefán Ildikó és Dr. Szaszkó Rita közreműködésével idén is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája keretében a szóbeli próbanyelvvizsga program a Jászberényi Campuson, ahol az Origó Nyelvi Centrum vizsgahelye működik, és oktatóink folyamatosan végeznek szóbeli nyelvvizsgáztatást B1, B2, C1 szinten angol és német nyelven. A próbavizsgára érkező nyelvtanulóknak fontos volt, hogy élőben megtapasztalhassák az angol/német szóbeli megmérettetés folyamatát, illetve objektív visszajelzést tudjanak kapni jelenlegi idegen nyelvi kompetenciáikról. A próba nyelvvizsga után minden jelölt értékelést kapott az adott teljesítményéről az Origó nyelvvizsga kritériumrendszere szerint, továbbá a résztvevők támogató, hasznos tippeket kaptak a még sikeresebb nyelvvizsgára való felkészüléshez.

Interkulturális és tehetség workshop középiskolásoknak
A Jászberényi Campus Kutatók Éjszakája rendezvényén, e műhelymunka során az érdeklődő diákok különféle feladatok által fókuszálhattak az interkulturális kompetencia több elemére, köztük a sztereotípiák és előítéletek fogalmaira Dr Furcsa Laura, Dr. Szaszkó Rita és Kisné dr. Bernhardt Renáta vezetésével és Sebestyénné dr. Kereszthidi Ágnes szervezésével. A résztvevők kipróbálhatták magukat változatos kommunikatív feladatokban, és az interkulturalitás különböző aspektusaira irányuló gyakorlatokban páros feldolgozások, helyzetgyakorlatok, szituációs gyakorlatok és játékok során. Továbbá az interaktív workshop másik fontos célja volt, hogy felhívja a figyelmet az önfejlesztés jelentőségére és lehetséges módjaira, eszközeire is. A műhelymunka által a résztvevő diákok bepillanthattak az asszertív kommunikáció elemeibe, és azokat szituációs helyzetekben volt alkalmuk kipróbálni. Köszönjük a résztvevő középiskolások, és osztályfőnökük Kereszthidi Gabriella közreműködését.

Fejezetek a gömbi geometriából
'A fejezetek a gömbi geometriából' című előadás felépítését tekintve 12 éves kortól, különösebb előtanulmányok nélkül, bárki számára érthető módon épült fel. A téma könnyebb megértését segítették a Lénárt-gömbök, melyek alkalmazásával "kézzelfoghatóvá" váltak az elméleti ismeretek Dr. Szűcs János jóvoltából.

 

Majzik Lionel asztrofotós kiállítása
Mindig öröm számunkra, amikor volt hallgatóink sikereit átélhetjük, és együtt örülhetünk velük. Így volt ez Majzik Lionel asztrofotóssal is, aki korábban az intézmény falai között szerezte meg tanító diplomáját, és akinek 'Csillagok és Tájak' kiállítása a Kutatók Éjszakája keretében nyílt meg. A kiállítást Dr. Vankó András nyitotta meg, a szervezők között volt Palkó Tibor, a Jászberényi Campus Anyanyelvi és Művészeti Nevelési Tanszék tanszékvezetője.

Képek forrása: https://www.facebook.com/lionelmajzikphoto/

 

Stresszkezelés a mindennapokban
Kovács-Bogya Tünde előadása 'Stresszkezelés a mindennapokban' címmel hangzott el a Jászberényi Campus könyvtárában. A jelenlévő közönség egy mindenki számára hasznos, jó hangulatú előadáson vehetett részt. Az előadó gyakorlati példákkal szemléltette hogyan is lehetünk úrrá a mindennapi stresszes helyzeteken.

 

 

 

 

 


< Vissza