Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE

Utolsó módosítás: 2020. november 06.

Csaknem 40 rendezvényt kínál a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat az Eszterházy Károly Egyetemen. Csütörtökön, a Líceum kápolnájában tartott ünnepélyes megnyitón kiderült: a tudományt úgy ünnepelhetjük, hogy a művelőit, a tudósokat is köszöntjük.

Dr. Juhász Tibor tudományos, kutatási és nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes köszöntőjében felidézte: a Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta rendszeresen megemlékezik arról a napról, amikor birtokainak egy évi jövedelmét a „jogelőd" Magyar Tudós Társaság megalapítására ajánlotta fel gróf Széchenyi István. Az Országgyűlés – a tudomány társadalomban betöltött szerepének fontosságát elismerve – november 3-át, a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította 2003-ban. Kosztolányi György keddi, MTA Székházából közvetített nyitóelőadását, majd az MTA Miskolci Területi Bizottsága szerdai, tudományünnepi rendezvényét követően csütörtökön az Eszterházy Károly Egyetemen is kezdetét vette a „tudomány hónapja".

 Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona rektor beszédében rámutatott: jóllehet, a hivatalos definíció szerint a tudomány a bennünket körülvevő világ megismerésére irányuló tevékenység és az e során szerzett igazolt ismeretek rendszere, a tudás lényege nem csupán az ismeretek összessége, hanem hogy mit kezdünk az ismeretekkel.

– Fontos, hogy ne feledkezzünk meg arról, a tudomány nem önmagáért való, felelős kérdésekre kell felelőst válaszokat adni – húzta alá.

 Az eseményen online vett részt Dr. Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke, aki videóüzenetében utalva a járványügyi helyzetre úgy fogalmazott: csak az akadémiai székház zárt be, a tudományos munka „a maszkok alatt" is folyamatos.

Dr. Juhász Tibor bejelentette: az ünnep alkalmából egyetemünk oktatói is elismerésben részesültek. Kitüntető Tudományos Díjat vehetett át Dr. Vojtkó András főiskolai tanár, míg Tudományos Díjat Dr. Csugány Julianna, Dr. Bajnok Dániel és Bogárdi Tünde.

 A nyitóeseményen az egyetem két, frissen kinevezett egyetemi tanára Dr. Polgári Márta és Dr. Szíjártó Imre, valamint a közelmúltban az MTA levelező tagjává választott Dr. Rainer M. János tartott előadást.

Dr. Polgári Márta A sejt és gélmátrix komplex ásványosodása földtani környezetekben című előadásában sokezer évre visszatekintve mutatott be látványos folyamatokat brazíliai, vagy éppen gyöngyössolymosi példákon keresztül, míg Dr.

 Rainer M. János a Csoóri Sándor vezette 1985-ös, úgynevezett monori találkozóról szólt, fókuszba helyezve a Trianon-kérdést. Dr. Szíjártó Imre egyebek között hallgatói példákon keresztül mutatta be, miként lehet élményszerű tanórákon beszélni a diákoknak olyan témákban mint a Disney és a netflix „háborúja", vagy éppen a „TikTok életre-halálra".

 Elhangzott: az elkövetkező napokban csaknem 40 egyetemi rendezvényt kínál a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat az Eszterházy Károly Egyetemen. Az események szervezésénél a szervezők kiemelt figyelmet fordítanak az aktuális járványügyi szabályok betartására. A programok java online (is) követhető lesz, a részvétel minden esetben regisztrációhoz kötött. A programkínálatról, a regisztrációról, valamint a programok online követési lehetőségéről folyamatosan tájékozódhatnak az egyetem honlapján, valamint az eseménysorozat önálló honlapján.

Szöveg: Pócsik Attila
Fotók: Balogh TIbor


< Vissza