Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

MÚLT JELEN JÖVŐ JUBILEUMI konferencia

Utolsó módosítás: 2019. november 20.

Konferencián jártunk

2019. november 14-én és 15-én az Eszterházy Károly Egyetem szervezett és adott méltó helyet a MÚLT JELEN JÖVŐ JUBILEUMI konferenciának. A konferencia apropóját az adta, hogy 2019-ben ünnepli a csecsemő -és kisgyermeknevelő alapképzési szak elindításának jubileumi, 10. évfordulóját. Az Eszterházy Károly Egyetem falai közt „született", szerveződött a főiskolai szintű képzés, sok-sok szervezés, egyeztetés, együttműködés útján az oktatók, valamint a folyamatban részt vevő szakemberek munkájának köszönhetően, melynek eredményeként 2009.-ben útjára indult a csecsemő-és kisgyermeknevelő BA szak elsőként az egyetemen. Jelenleg 14 felsőoktatási intézmény, 17 városban képezi a jövő csecsemő-és kisgyermeknevelő szakembereit.

A konferencia meghívott előadói és vendégei között képviseltették magukat a felsőoktatási intézmények, a szakmai szervezetek képviselői, a bölcsődei módszertani központok szakemberei, valamint a területen a gyakorlati képzésben dolgozó szakemberek. Jelen voltak, előadásaikkal gazdagították a programot a koragyermekkori nevelésben alkalmazható művészeti módszerek képviselői.

Színvonalas szakmai előadásokat hallhattunk, az elméleti és gyakorlati képzés egymáson alapuló, egymással összefonódó, újító, inspiráló kapcsolatát, együttműködését több előadó is hangsúlyozta. A második napon bölcsőde-látogatások, illetve műhelymunkák színesítették a programot, bemutatva a gyakorlatban folyó kisgyermeknevelői hivatás szépségét. A műhelymunkák a bölcsődei nevelés „mindennapjaiba" engedtek bepillantást, ízelítőt nyújtva az innovatív, magas színvonalú, megújuló, inspiráló ötletek, kezdeményezések, jó gyakorlatok tárházából.

A Jászberényi Campus oktatói és a csecsemő-kisgyermeknevelő képzés gyakorlati terephelyének szakemberei is képviseltették magukat ezen a konferencián. A poszterszekcióban Dr. Furcsa Laura, Kovács-Bogya Tünde EKE JC, Tóth Mónika és Sebőkné Kis Zsuzsanna: Csecsemő-és kisgyermeknevelő képzés a Jászberényi Campuson címmel készített plakáttal. A kutatási szekcióüléseken három oktatónk és egy végzett hallgatónk előadásai kerültek bemutatásra. Dr. Furcsa Laura és Kisné dr. Bernhardt Renáta: A pedagógusi munka eredményességének megjelenése a csecsemő-és kisgyermeknevelő hallgatók önreflexióiban címmel, valamint Dr. Szaszkó Rita és Mandics Bettina: A kétnyelvű családok és a bölcsőde kooperációja egy magyar nyelvű bölcsődében címmel. Az interaktív műhelymunkák sorában is képviseltük a Campust. Bus Éva és Kovács-Bogya Tünde: Innovatív módszerek a kisgyermekkori anyanyelvi nevelés területén címmel tartott workshopot.


Eredményes, színvonalas konferencián elhangzott előadásokkal, élményekkel, szakmai tapasztalatokkal gazdagodva tértünk haza.

Írta: Bus Éva, Kovács-Bogya Tünde


< Vissza