Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

Roma hagyományőrző délelőtt a Jászberényi Campuson

Utolsó módosítás: 2018. október 01.

cigány tánc, cigány zene, cigány étel – nótás kedv, lendület, jó falat …ez adta karakterisztikus vonását a campusunkon 2018. szeptember 26-án megrendezett roma hagyományőrző délelőttnek.

A jászberényi Roma Szakkollégium lelkes csapata a Roma Napok program keretén belül igyekezett a rendezvényen keresztül a kapcsolati hálózat bővítésével, tapasztaltok megosztásával és az identitás erősítésével a középiskolások, a hallgatók és a pedagógusok közötti jobb együttműködést elősegíteni.
Ezen a délelőttön a romák kulturális jellegzetességeit érzékelhették a jelenlévők. A Heves Gyöngye - korra és nemre való tekintettel vegyes összetételű - cigány tánccsoport egy hevesi, majd egy nagyecsedi táncot mutatott be régi cigány hagyományokat idéző, gyönyörű viseletben. A betanító tánctanártól megtudhattuk, hogy míg a hevesi tánclépések ösztönszerűen alakultak, a nagyecsedi változat már koreográfián alapuló táncformáció volt.
A rendezvényre meghívott előadó Kisné Kertész Gabriella, a cigányság körében szerzett tapasztalatával és annak átadásával, valamint a cigány népzenében való jártasságával varázsolta el a hallgatóságot. Különféle témájú cigány dalokat hozott el nekünk, amelyeket gitár-, kanál- és kupakísérettel adott elő. A közönség számára felajánlotta, hogy bárki bekapcsolódhat, így az együtt énekléstől volt hangos a terem, majd néhány hallgató élve a hangszerek kipróbálásának lehetőségével megtapasztalhatta, milyen az, amikor az éneklő mellé kanállal és kupával adják ritmust.
A program végén Fehér Valéria ismertette a résztvevőkkel a hagyományos cigány ételeket és azok jellegzetességeit, majd a Lólé Bianka által szívvel-lélekkel sütött bodagból jutott mindenkinek egy-egy finom falat.
A délelőtt folyamán megismert Heves Gyöngye táncosoktól és Gabi nénitől kapott vidámságot és jó kedvet köszönjük, hiszen ezt a mesés élményt mosolyunkkal az arcunkon magunkkal vittük...

 

 

 


< Vissza