Cím: H-5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Tel.: +36 57 / 502 400

Ünnepi megemlékezés Október 23-ra

Utolsó módosítás: 2018. október 18.

2018. október 18-án 9.30-kor ünnepi megemlékezést tartottak az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus hallgatói, oktatói, munkatársai az intézmény Apponyi termében.

Ünnepi beszédet Dr. Sebők Balázs főiskolai docens mondott.
1956 őszén Magyarországra figyelt a világ. Egy szimpatikus, a Földgolyó minden részén talán nem is ismert kicsiny nép mutatott példát. Példát mutatott hősiességből, hazaszeretetből, önzetlenségből és önfeláldozásból... - kezdte mondandóját a szónok, majd beszédének egy részletében kiemelte a jászberényi történések azon részét, mely az akkori Tanítóképző Intézet eseményeihez kapcsolódott:
Tisztelt Megemlékezők!
Az egykori Tanítóképző Intézet Dísztermében vagyunk. Ne feledjük, hogy ebből az épületből indultak a diákok, hogy néhány nappal a pesti események kezdete után, 1956. október 27-én délelőtt a gyári munkásokhoz csatlakozva ledöntsék a Főtéren – akkori nevén Sztálin téren – álló szovjet emlékművet. Országszerte ezek az emlékművek szimbolizálták az elnyomást, az idegen megszállást. Egy teherautóhoz kötött sodronykötelek segítségével ledöntötték a szivar alakú monstrumot, s ezzel szimbolikusan Jászberényben is győzött a forradalom. A tömegben pedig ott voltak a tanítóképzősök is. Az intézmény akkori igazgatója – előrelátóan, a diákok védelmében – hiába tiltotta meg a csatlakozást a gyárak felől, a Rákóczi úton érkező forradalmi tömeghez, mégis sokan indultak a Főtér felé – a lezárt főbejárat helyett a földszinti ablakokon kiugrálva. A tanítóképzősök létrehozták a forradalmi Diákszövetséget, melynek egyik vezetője Bándi Erzsébet volt.
A következő gondolatokkal zárta beszédét dr. Sebők Balázs:
Gyönyörű lehetett az a 13 októberi nap, amit 1956 ajándékozott a magyar népnek. Sok nép szeretne még hasonló 13 napot látni saját történelmében. Nekünk ez megadatott. Emlékezzünk hát 1956 hőseire, benne pedig a bátor tanítóképzősökre. És ne feledjük 1848-49 jelszavát, mely újra felzenghetett 1956-ban: Éljen a magyar szabadság, éljen a Haza!
A rövid műsort a tanító szakos hallgatók előadásában hallhattuk. Elhangzott Szentkúti Ferenc: Hősköltemény egy pesti srácról című verse Tóth Ferenc előadásában. Elindultam szép hazámból... – a magyar népdalt Bartók Béla feldolgozásában Szabó Krisztina énekelte. Földesi Adrienn fuvolán adta elő Járdányi Pál: Szonatina című művének II. tételét. Zongorán játszott Dr. Réz Lóránt orgonaművész, főiskolai adjunktus.
A műsort színesítette, személyessé tette azoknak a képeknek a folyamatos vetítése, melyek az 1956-os jászberényi események során készültek, s a jelenlévők ráismerhettek az események helyszíneire, s a szónok által idézett események egy-egy pillanatra szinte valósággá válhattak azok hatására.
Az előadás emelkedett, bensőséges hangulatú volt, méltó 1956 emlékéhez.
A műsort Nagy Dóra I. évfolyamos óvodapedagógia szakos hallgató vezette.

Szervezték: Borbás Tamás III. évfolyamos tanító szakos hallgató és Kadosa Lászlóné oktató.


< Vissza